Οι καλύτερες ράτσες σκύλων για τρέξιμο!

Οι καλύτερες ράτσες σκύλων για τρέξιμο!

Πολλοί από εμάς χρειαζόμαστε κίνητρο για να αθληθούμε. Αν ταυτόχρονα τυγχάνει να είσαι και φιλόζωος, το καλύτερο που έχουμε να σου προτείνουμε είναι οι πιο αθλητικές ράτσες σκύλων που υπάρχουν. Με την διαφορά όμως ότι εμείς θα σας παρουσιάσουμε μόνο τις ράτσες τις οποίες μπορείτε να βρείτε με ευκολία στην Ελλάδα και είναι καταλληλότερες για τρέξιμο.

wefit

Λαμπραντόρ Ριτρίβερ

Απίστευτα παιχνιδιάρικη και από τις πιο δημοφιλής ράτσες σκύλων στην Ελλάδα. Τα λαμπραντόρ είναι πολύ υπάκουα, ιδιαίτερα φιλικά με τα παιδιά, τους ξένους και τα σκυλιά. Αυτές οι πτυχές της προσωπικότητάς τους, τα κάνουν ιδανικούς σύντροφους για τρέξιμο με λουρί και χωρίς λουρί σε μονοπάτια που τρέχουν και άλλα σκυλιά. Τα λαμπραντόρ χρειάζονται τουλάχιστον 1 ώρα άσκηση την ημέρα. Παντός καιρού, καθώς το τρίχωμά τους αποβάλλει το νερό.

SOS: Τα λαμπραντόρ παρότι είναι ιδανικά για τρέξιμο μέχρι 6-7 χλμ. , εμφανίζουν προβλήματα στους γοφούς και κυρίως στα γόνατα (χιαστούς), αν τα βάζετε να κάνουν άλματα χωρίς λόγο.

Μπόξερ

Από τα καλύτερα σκυλιά συντροφιάς, ιδανικό για νταντά των παιδιών, φύλακας, ιδιαίτερα υπομονετικό και...αθλητής! Ιδιαίτερα υπάκουη ράτσα με περίσσια ενέργεια. Όπως όλα τα ενεργητικά σκυλιά, έτσι και το μπόξερ θέλει τουλάχιστον μία ώρα άσκηση την ημέρα. Δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 2-4 χιλιόμετρα jogging. Τα μπόξερ μπορεί να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, οπότε με εναλλαγή τρεξίματος-περπατήματος του χαρίζεις καλύτερη ποιότητα ζωής.

SOS: Τα μπόξερ δεν θέλουν τρέξιμο σε πολύ ζεστό περιβάλλον, γιατί μπορεί να εμφανίσουν δύσπνοια. Προτιμήσε απογευματινές βόλτες.

Επανιέλ Μπρετόν

Ιδιαίτερα ενεργητικό και παιχνιδιάρικο σκυλί, πάρα πολύ τρυφερό με την οικογένεια και φιλικό με τα άλλα σκυλιά. Θα σε συντροφεύσει σε μεγάλες βόλτες με σύντομες στάσεις για λίγο νερό. Παρότι η γούνα του δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, δεν το καθιστά κατάλληλο για τρέξιμο σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα. Ικανό για την καλύτερη εκπαίδευση λόγω εξυπνάδας, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αν δεν του αρέσει μια εντολή, θα κάνει τα δικά του. Το σημαντικό είναι ότι αν το εκπαιδεύσεις σωστά και σε δει σαν αφεντικό και όχι ως το «δίποδο που με ταίζει», θα είναι ο καλύτερός σου φίλος. Κατάλληλο για jogging από 10 χλμ. έως ημιμαραθώνιο!

SOS: Όπως πολλά «τρελά» κυνηγόσκυλα (θα είναι 10 ετών και οι περαστικοί θα νομίζουν ότι είναι κουτάβι), έχει μικροπροβλήματα καρδιάς, οπότε μην το ζορίζεις σε πολύ νεαρή ή πολύ μεγάλη ηλικία.

Πόιντερ

Η έμπνευση πίσω από αυτό το άρθρο. Ως κάτοχος ημίαιμου πόιντερ, σε διαβεβαιώ πως έμπλεξες. Διαβολικά έξυπνα, φιλικά με τους ανθρώπους (αλλά δεν βλέπουν διαφορά στο «παίζω με ένα παιδί» και «παίζω με έναν ενήλικα»), εύκολα εκπαιδεύσιμα, λατρεύουν να δέχονται εντολές, μαθαίνουν πολλές διαφορετικές λέξεις και είναι πολύ παιχνιδιάρικα. Ενίοτε καχύποπτα και ίσως φοβικά με άγνωστα σκυλιά. Εμείς πάμε μία με μιάμιση ώρα βόλτα κάθε μέρα και είναι ο προσωπικός μου γυμναστής. Πολύ ευκίνητα, με απίστευτες αλλαγές κατεύθυνσης και ως κυνηγόσκυλο μπορεί να νιώθει άνετα και 100 μέτρα μακριά σου διατηρώντας οπτική επαφή. Αντέχει παραπάνω από 20 χλμ jogging με λίγες στάσεις για νερό.

SOS: Αποσπάται πανεύκολα η προσοχή του και το ένστικτο του κυνηγού καραδοκεί, άρα ότι γατόσκυλο ή μικρότερο ζώο βρεθεί στον δρόμο του είναι στόχος. Όμως μόλις το φωνάξεις αφήνει τα πάντα και έρχεται.

Μαλινουά

Από τα πιο απαιτητικά σκυλιά στον κόσμο και το αγαπημένο των εκπαιδευτών. Με μία πρόταση: μπορεί να κάνει τα πάντα αν δείξεις απίστευτη υπομονή και επιμονή. Από τα πιο έξυπνα σκυλιά στον κόσμο, στρατιωτικό και αστυνομικό σκυλί για κάθε εργασία. Φιλικό με τους ανθρώπους, σχετικά φιλικό με τα άλλα σκυλιά, πολύ ενεργητικό και παιχνιδιάρικο. Βρήκε θέση στην λίστα, χάρη στην αυξανόμενη τάση έμπειρων φιλόζωων να επιλέγουν αυτήν την ράτσα. Δεν εμφανίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ προτιμήσε μία- δύο διαδρομές των 3-4 χλμ. με μπρέικ για νερό, με λουρί ή χωρίς. Συντονίζει τον βηματισμό του με τον δικό σου.

SOS: Απολύτως ακατάλληλη ράτσα για πρώτο ή δεύτερο σκυλί. Θέλει έμπειρο εκπαιδευτή. Αλλιώς θα αναγκαστείς να το δώσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για εσένα ή το σκυλί.

Γενικές υποσημειώσεις: Όλες αυτές οι ράτσες, ως high energy και high activity, μπορούν να κάνουν κάθε πιθανή ζημιά μπορείτε να φανταστείτε, αν δεν τα τρέξετε και τα κουράσετε. Αν έχετε έναν ωραιότατο κοπριτάκο, ο οποίος δεν ανήκει σε κάποιες από τις παραπάνω ράτσες (όπως το δικό μου mix pointer), δεν σημαίνει ότι δεν «τό 'χει». Απλά βγείτε έξω και τρέξτε, προσέχοντας μόνο, να μην ζορίζετε πολύ σκυλιά που δεν έχουν κλείσει τον ένα χρόνο ζωής, γιατί μπορεί να υποστούν τραυματισμούς στα οστά τους. Πέντε-έξι χιλιομετράκια δεν πείραξαν ποτέ κανέναν!