Παγκόσμιο Ρεκόρ (ξανά) στο Βερολίνο!

Παγκόσμιο Ρεκόρ (ξανά) στο Βερολίνο!

Ο Κενυάτης Ντένις Κιμέτο κατάφερε στις 28 Σεπτεμβρίου να ρίξει τον χρόνο του Μαραθωνίου για πρώτη φορά κάτω από τις δύο ώρες και 3 λεπτά (2::02:57), θέτωντας έτσι τον πήχη ακόμα πιο...χαμηλά, για τους επίδοξους διεκδικητές του παγκόσμιου ρεκόρ. Ο δεύτερος Εμάνουελ Μουτάι έτρεξε τον Μαραθώνιο σε 2:03:13, κάνοντας το 1-2 για την Κένυα για άλλη μια φορά όπως και στον Μαραθώνιο του Σικάγο. Επίσης ο Ε. Μουτάι έκανε και το ταχύτερο χρόνο για τα 30χλμ. με 1:27:37!

wefit

Για να γίνει κατανοητός ο χρόνος που έτρεξε ο Ν. Κιμέτο, υπολογίστε απλά τα 42 χλμ. που κάλυψε σε 120 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτρεξε (σκεφτείτε και την εκκίνηση που ξεκινάς από 0χλμ./ώρα και ανεβάζεις ταχύτητα) με μέση ταχύτητα τα 21χλμ./ώρα!

Ο χαμηλών τόνων Κιμέτο, το πίστευε και χωρίς έπαρση είχε δηλώσει πως αν ο καιρός και ο ρυθμός είναι καλοί, θα το έσπαγε το ρεκόρ.

Γνωρίζοντας το ποιόν του ως αθλητή, αλλά και ανθρώπου, όσοι πρόσεξαν τις δηλώσεις του ήξεραν πως για να πιστεύει πως είναι στο pick της φόρμας του, οπότε κάθησαν στις οθόνες τους να το παρακολουθήσουν.

Πως ξεκίνησε το «παραμύθι».

Αγρότης και κτηνοτρόφος σε φάρμα αυτοκατανάλωσης, μια μέρα πηγαίνοντας στην πόλη Kapngetuny για καλή του τύχη, προσπέρασε τον ρέκορντμαν των Μαραθωνίων Βοστόνης και Νέας Υόρκης Τζόφρυ Μουτάι, που εντυπωσιάστηκε και τον ρώτησε αν θέλει να προπονείται με την ομάδα του.

Από το 2008 και την τυχαία συνάντηση μέχρι την πρώτη του νίκη το 2011, ο δρόμος φαίνεται πολύ μικρός. Αλλά όταν μιλάμε για τέτοια ταλέντα, κάποια πράγματα έρχονται φυσικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρώτα του χρήματα τα έριξε στην φάρμα, στα σχολεία των παιδιών του και σε ένα καινούριο αυτοκίνητο. Κατά την μετάβαση από εργαζόμενος σε αθλητή πλήρους απασχόλησης το 2010, χρειάστηκε την βοήθεια και την κατανόηση της οικογένειας του, γιατί έπρεπε να δουλεύει κάποιος στην φάρμα ώστε να έχουν τροφή και ένα μικρό εισόδημα.

Η συζήτηση στον χώρο του running πήγε κατευθείαν στο αν ο Μαραθώνιος μπορεί να πέσει στις δύο ώρες.

Μερικά στατιστικά:

Μέσος ρυθμός των 5χλμ. (Κιμέτο): 14:34:9

Ο Κιμέτο έκανε τα πρώτα 21χλμ. σε 61:45.

Το τελευταίο μισό το έκανε σε 61:12.  

Τα τελευταία 12 χρόνια, το παγκόσμιο ρεκόρ έχει σπάσει 6 φορές.

Όλες στο Βερολίνο.

Μέσος χρόνος ανά χιλιόμετρο: 2.9 λεπτά/χλμ

Tα τελευταία 3 χιλιόμετρα