H διαλλειμματική άσκηση και η αξία της

H διαλλειμματική άσκηση και η αξία της

Συχνά βαριέσαι όταν κάνεις τις ίδιες και τις ίδιες ασκήσεις στο γυμναστήριο. Επίσης, είναι φορές, που παρ’ότι έχεις την αίσθηση ότι έχεις «ιδρώσει την φανέλα», η ζυγαριά δεν συγκινείται ιδιαίτερα. Ίσως αυτό σου δείχνει ότι είναι η ώρα να δοκιμάσεις την αποτελεσματικότατη διαλλειμματική άσκησης.

wefit

Πρόκειται για μια μορφή εκγύμνασης, στην οποία εναλλάσσονται ασκήσεις σε υψηλή και χαμηλή ένταση. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτής της μορφής η προπόνηση, μπορεί να κάψει πιο αποτελεσματικά το λίπος και να βοηθήσει τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους να βρουν την φόρμα τους πιο γρήγορα. Σημαντικό είναι να ξέρεις ότι δεν θα μπεις σε ένα τέτοιο πρόγραμμα απευθείας από τον καναπέ, αλλά σταδιακά. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, θα ακολουθήσεις και το ανάλογο πλάνο, προκειμένου να μπεις σταδιακά σε έναν καλύτερο ρυθμό.

Γιατί να το κάνεις;

  1. Γιατί μπορείς να τα καταφέρεις! Ξέχνα όποιες απόπειρες να ξεκινήσεις «σοβαρά» γυμναστική μέχρι τώρα. Απλά κάν’το γιατί είναι στα μέτρα σου και δεν έχεις να χάσεις τίποτα.
  2. Το θέμα δεν είναι να βγεις το καλοκαίρι στην παραλία και να δείξεις το six-pack. Είναι να γίνεις πιο υγιής και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση (Ε, μετά δείχνεις και το six-pack).

Άσε λοιπόν τη λίστα με τις δικαιολογίες στην άκρη, γιατί έχουμε να σου προτείνουμε πράγματα που είναι πέρα για πέρα εφικτά.

Προπόνηση Νο1

Ας πούμε ότι η κοιλιά σου είναι τέτοια που ακουμπάς πράγματα όταν βλέπεις τηλεόραση. OΚ, δεν είσαι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που του συμβαίνει αυτό. Τι θα κάνεις για αυτό; Βάλε τα αθλητικά σου και ξεκίνα να περπατάς στο διάδρομο, στο δρόμο ή σε ένα στάδιο για 15 λεπτά. Μετά προσπάθησε να τρέξεις σε χαλαρό τέμπο άλλα 5 λεπτά. Μόλις τελειώσεις, μην σταματήσεις αλλά πάρε βαθιές ανάσες με σχετικά αργές εκπνοές περπατώντας και ρίξε τους σφυγμούς σου. Έτσι, θα ξεκινήσεις στην ουσία το δεύτερο section της προπόνησής σου με αργό jogging και μετά από 10 λεπτά, κάνε εναλλαγή σε λίγο πιο γρήγορο jogging για άλλα 5 λεπτά. Εύκολο;

Αυτή η προπόνηση μπορεί να διαρκεί για 35 λεπτά και σου προτείνουμε να την κάνεις 3 φορές/εβδομάδα. Μετά την ολοκλήρωση κάθε προγράμματος, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι, πίνοντας νερό ή κάποιο ισοτονικό και πριν τα μαζέψεις για το σπίτι, κάνε ένα δεκάλεπτο διατάσεις χωρίς να ζοριστείς. Δεν θέλουμε να τραυματιστείς από την πρώτη φορά, γιατί ξέρουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη δικαιολογία για να τα παρατήσεις…

Προπόνηση Νο2

Το μεγαλύτερο «μυστικό» στο θέμα της άσκησης είναι η πειθαρχία και η επιμονή. Το ξέρουμε, το ‘χουμε νιώσει και εμείς στο πετσί μας, μην ανησυχείς. Γι αυτό βάλε στόχο να τα πας καλύτερα στο δεύτερο γύρο προπονήσεων, που θα ξεκινήσεις μετά από 1 εβδομάδα τήρησης του πρώτου προγράμματος.

Στόχος σου αυτή τη φορά είναι να μειώσεις σταδιακά το χρόνο που θα περπατάς και να αυξάνεις το χρόνο που θα τρέχεις. Τόσο απλό. Για παράδειγμα: κάνε 4 λεπτά περπάτημα και 6 λεπτά τρέξιμο και την επόμενη φορά μείωσε σε 3 λεπτά το περπάτημα και πάει λέγοντας. Στην 3η και 4η εβδομάδα, θα έχεις βρει τις ανάσες σου και το ρυθμό σου στο τρέξιμο και θα κάνεις τους γύρους σου μόνο τρέχοντας. Όταν φθάσεις σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να κάνεις 2 έως 3 λεπτά διάλειμμα για να ξεκουράζεσαι μεταξύ των section στα οποία θα «γράφεις» γύρους στο διάδρομο, στο στάδιο ή στο δρόμο.

Προπόνηση Νο3

Εδώ μπορείς να εντάξεις ασκήσεις για τον κορμό με βάρη (στήθος, ώμους, πλάτη κτλ) και μετά από κάθε σετ των 8-10 επαναλήψεων, να ανεβαίνεις στο ποδήλατο για 1 λεπτό ή να κάνεις επί τόπου τροχάδην για το ίδιο διάστημα. Ολοκληρώνοντας ένα σετ των 3-4 ασκήσεων, μπορείς να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα 2-3 λεπτών για να πιεις νερό και να ρίξεις τους σφυγμούς σου. Ανάλογα τη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, την ηλικία και το βάρος σου (συμβουλευόμενος και ένα γυμναστή) μπορείς να επαναλάβεις αυτό το πρόγραμμα για άλλη μια φορά από την αρχή.

Απαραίτητες «θυσίες»

Κόψε το αλάτι, πρόσθεσε πιπέρι και ρίγανη για την γεύση. Κόψε μπύρες, ποτά, αναψυκτικά και πάρε ένα καλό κρασί με πώμα που βγάζει τον αέρα από το μπουκάλι (δεν θα πιείς ολόκληρο μπουκάλι σε μια μέρα, ξέχνα το). Πιές ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την μέρα σε χαμηλό ποτήρι και δροσερό νερό.

Μετά από ένα με ενάμισι μήνα σε αυτό το ρυθμό ένα και μόνο πράγμα θα πρέπει να σκέφτεσαι: ότι πραγματικά τα κατάφερες!

*Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όταν χάνετε απότομα βάρος, απελευθερώνονται τοξίνες στον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές τοξίνες, αποθηκεύονται στο λίπος και όταν αυτό καίγεται απότομα, ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να μεταβολίσει και να απορρίψει τις τοξίνες με ασφάλεια.