Γνωρίστε το Apple Watch!

Γνωρίστε το Apple Watch!

Η Apple έκανε την έκπληξη και λάνσαρε το νέο της ρολόι ως Apple Watch. Σε μια απόφαση να επανεφεύρει ή να πάει το κλασικό ρολόι σε άλλο επίπεδο, η εταιρεία δώρισε στο νέο της ρολόι μια σειρά από χρήσιμα χαρακτηριστικά. Φυσικά εμείς θα εμβαθύνουμε σε αυτά που αφορούν το fitness.

wefit

Η Apple αποφάσισε μέσα από το ρολόι της να δώσει έμφαση στον τομέα της υγείας και του fitness. Βέβαια αυτό επιτυγχάνεται μόνο σε ότι έχει σχέση με τις πληροφορίες που δίνει στον χρήστη, σχετικά με τους παλμούς της καρδιάς ή πόσο δραστήριος είσαι στην καθημερινότητά σου. Δρα συμπληρωματικά στην όλη εμπειρία του fitness.

Δύο από τις λειτουργίες του ρολογιού είναι: Fitness και Workout. Το Fitness μετράει την υγεία και την ενεργητικότητα του χρήστη με την χρήση τριών ψηφιακών δαχτυλιδιών (ομόκεντρων κύκλων) στο καντράν. Τα δαχτυλίδια αυτά, ξεκινούν από τόξα και όσο περισσότερο τείνουν να γίνουν πλήρης κύκλος, τόσο πιο κοντά είναι ο χρήστης στο να επιτύχει τους στόχους της ημέρας. Το Δαχτυλίδι της Κίνησης (Move Ring), καταγράφει τις θερμίδες που καίτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, από τα μαστορέματα, μέχρι τις δουλειές του σπιτιού. Το Δαχτυλίδι της Άσκησης (Exercise Ring) ενεργοποιείται από το γρήγορο περπάτημα (τύπου γρήγορο βάδισμα) και πάνω. Σύμφωνα με έρευνες της εταιρείας, απαιτούνται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα καθημερινής άσκησης, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε υγιείς. Κατά συνέπεια, αυτός είναι και ο χρόνος κατά τον οποίο το τρίτο δαχτυλίδι ολοκληρώνεται. Η τρίτη δυνατότητα είναι η Σήκω-Όρθιος-Η-Θρόμβωση-Καραδοκεί (το οποίο σε απλά αγγλικά λέγεται Stand Ring) και είναι μια απλή υπενθύμιση για να κάνεις διάλλειμμα από το...καθισιό και να σηκωθείς. Ο πλήρης κύκλος του καταγράφεται, αν ο χρήστης επιτύχει να στέκεται όρθιος ένα λεπτό την ώρα.

Το Workout Mode είναι η χαρά μας. Έχει επιταχυνσιόμετρο (Accelerometer) που μετράει την ακριβή κίνηση του σώματος, ενώ οι φωτοαισθητήρες στην πίσω πλευρά καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς. Σε συνεργασία με το GPS του iPhone καταγράφεται ο τύπος, η ποιότητα και η φύση της δραστηριότητας. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να κρατήσει ιστορικό των ασκήσεών του σε βάθος χρόνου.

Ένα ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό του είναι, πως όσο πιο πολύ αθλείσαι, το ρολόι επαναπροσδιορίζει τους στόχους σου, προς τα επάνω φυσικά, σαν τον αυστηρό αλλά δίκαιο προπονητή που στοχεύει στην βελτίωσή σου. Στα αρνητικά του σημεία συγκαταλέγεται ότι δεν είναι αδιάβροχο, αλλά μόνο splash proof. Η κριτική μας θα έχει όμως μεγαλύτερη βαρύτητα, μόνο όταν το χρησιμοποιήσουμε σε πραγματικές συνθήκες άθλησης, οπότε δεν θα σταθούμε εκεί..

Δυστυχώς για την Apple, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και πρέπει να τα βάλει με μοντέλα της Samsung, της Motorola και της Pebble. Τα activity bracelets όπως το Fitbit, το Misfits και το Jawbone επίσης διεκδικούν κομμάτι από την πίτα των αξεσουάρ fitness, ενώ οι Garmin και η Suunto με τα εξειδικευμένα προϊόντα τους είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για κάποιον που θέλει περισσότερες δυνατότητες.

Το πλεονέκτημα της Apple είναι ότι τα προϊόντα της αποτελούν fashion items  ίσως και αντικείμενα κύρους. Αρκεί όμως κάτι τέτοιο μπροστά στα ρολόγια των άμεσων ανταγωνιστών της, τα value for money bracelets ή τα υπέρ-εξειδικευμένα fitness watches; Το αγοραστικό, κοινό που είναι ο πιο σκληρός κριτής, θα μας δώσει την απάντηση.