Η φυσική κατάστασή σου δεν βελτιώνεται ποτέ κατά την διάρκεια της άσκησης. Μετά το τέλος της άσκησης, η φυσική σας κατάσταση πέφτει απότομα λόγω της κόπωσης. Ανεβαίνει πάλι λίγο πριν τελειώσεις το σημαντικό κεφάλαιο που έχουμε αναφέρει ξανά: την αποκατάσταση.
Λίγα λόγια για την υπεραναπλήρωση
- Μετά από την προπόνηση το σώμα μπαίνει σε κατάσταση «συντήρησης» για μέρες, όπου επιδιορθώνονται οι μικροβλάβες στον οργανισμό και αναπληρώνονται τα αποθέματα ενέργειας.
- Ύστερα, το σώμα σου αποφασίζει να ενδυναμώσει όλα εκείνα τα σημεία στα οποία εντοπίστηκαν οι μικροβλάβες, ώστε να σε κάνει πιο ανθεκτικούς στο είδος προπόνησης που κάνεις.
- Όσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη, άλλο τόσο ο οργανισμός σου «χαλυβδώνει» το σώμα σου ώστε να είναι έτοιμο σε περίπτωση που του ξαναφερθείς βάναυσα. Αλλά όταν η αποκλιμάκωση δεν οδηγεί στην υπεραναπλήρωση, ετοιμάσου για άγχος, απότομη και υψηλή κόπωση, ίσως και ανορεξία ή θυμό σε ορισμένες περιπτώσεις.
- Αν για παράδειγμα ρίχνεις καλαμιές σε δέντρα για να δυναμώσουν τα καλάμια σου (Μάι Τάι, Κικ Μπόξινγκ), το σώμα θα δώσει εντολή σε αυτά τα σημεία να σκληρύνουν, ώστε να γλιτώσεις τις φλεγμονές.
- Η υπεραναπλήρωση, που θα προετοιμάσει το σώμα σου για την επόμενη προπόνηση, περνάει μέσα από την αποκατάσταση: με υγιεινή και στοχευμένη διατροφή, με προσεγμένη ανάπαυση ανάμεσα στις προπονήσεις, το σώμα σου προλαβαίνει να αναπληρώσει ό,τι χρειάζεσαι, χωρίς να φτάσεις τον οργανισμό σου στα άκρα.
- Αν προπονηθείς το βράδυ και αμέσως το επόμενο πρωί, τότε υπερφοτώνεις αντί να υπεραναπληρώνεις τον οργανισμό σου με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση.
- Μην συγχέεις την υπερένταση μετά την προπόνηση με την υπεραναπλήρωση ή την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης. Μετά ακολουθεί το «δεν μπορώ να πατήσω συμπλέκτη να πάω σπίτι μου».
- Αν έχεις παλμογράφο και δεις ότι η καρδιακή σου συχνότητα είναι είτε πολύ υψηλή, είτε χαμηλή, αυτό σημαίνει ότι μάλλον βιάστηκες να προπονηθείς ξανά καθώς βρίσκεσαι σε στάδιο αποκατάστασης.
Αν λόγω της φυσιολογικής κόπωσης, σκεφτείς «δεν τα πάω καλά, θέλω και άλλη προπόνηση σύντομα» και αυτό γίνει πολύ σύντομα, χαλάς και την αποκατάσταση και την υπεραναπλήρωση και τα πάντα. Για αυτό δεν κάνεις τις μυικές ομάδες ξεχωριστά στο γυμναστήριο; Εναλλακτικά κάνε κάθε μέρα ώμους-πλάτες, να δούμε σε πόσες μέρες θα υποδιπλασιάσεις το βάρος που σηκώνεις. Τι έμαθες σήμερα; Με την ήπια προπόνηση (τώρα που ξέρεις τι είναι η υπεραναπλήρωση) το σώμα σου δεν καίγεται και αποκτάς διάρκεια και συνέπεια στην άθλησή σου αποφεύγοντας τους τραυματισμούς.