Τα 5 ψέματα που ακούς στο γυμναστήριο

Τα 5 ψέματα που ακούς στο γυμναστήριο

Σκοτώνεσαι στο γυμναστήριο, αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα; Οι πιθανότητες είναι να έχεις πέσει θύμα κακών συμβουλών. Καταρρίπτουμε τους πιο κοινούς μύθους και σε βοηθάμε να γυμναστείς όσο πιο αποτελεσματικά μπορείς

wefit

1ος μύθος: Τα ροκανίσματα κάνουν το τέλειο 6 pack
Η αλήθεια: Αν θέλεις πραγματικά να γραμμώσεις τους κοιλιακούς σου μην πέφτεις στα πατώματα κάνοντας 300 κοιλιακούς με την προσδοκία ότι θα αποκτήσεις τους κοιλιακούς του Τζέραντ Μπάτλερ. Δεν θα κάψεις πολλές θερμίδες ούτε θα σε βοηθήσουν να «στεγνώσεις». Αν θέλεις να αποκτήσεις γράμμωση φάε σωστά: μείωσε τα λιπαρά, τρώγε συχνά και από λίγο, πρόσθεσε αερόβιες ασκήσεις στο πρόγραμμά σου και αν σε βοηθάει και το DNA σου τότε ίσως οι κοιλιακοί μέχρι το καλοκαίρι γραμμώσουν.

2ος μύθος: Όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσο περισσότερο καις
Η αλήθεια: Είσαι μούσκεμα στον ιδρώτα μετά την προπόνησή σου; Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά έκαψες περισσότερες θερμίδες από ότι συνήθως (sorry!). Ο ιδρώτας απλώς δροσίζει το δέρμα σου και ρυθμίζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός σου, δεν είναι δείκτης καύσης λίπους.

3ος μύθος: Το τρέξιμο επιβαρύνει τα γόνατά σου
Η αλήθεια: Μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ έδειξε ότι τα γόνατα των μαραθωνοδρόμων δεν ήταν λιγότερο υγιή σε σχέση με τα γόνατα των ανθρώπων που δεν τρέχουν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι με την κίνηση που κάνουν τα γόνατα κατά τη βάδιση και το τρέξιμο, οι χόνδροι της περιοχής «προσαρμόζονται» στις πιέσεις που τους ασκούνται και τις συνηθίζουν. Έτσι, μπορεί κανείς να τρέχει χιλιόμετρα ολόκληρα, επί δεκαετίες ή για όλη του τη ζωή, δίχως να βλάπτεται.

4ος μύθος: Οι διατάσεις στην αποθεραπεία βοηθούν το σώμα να αναρρώσει γρηγορότερα
Η αλήθεια: Συνέχισε να το κάνεις αυτό, αν αισθάνεσαι καλά, αλλά πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου σχετικά με την αποθεραπεία δεν διαπίστωσε σημαντικές αλλαγές στην αποβολή των καματογόνων ουσιών (γαλακτικό οξύ, νιτρικό οξύ) από τους μύες, ούτε μείωσε τον μυΐκό πόνο από την ένταση της προσπάθειας. Το stretching δεν μπορεί να μειώσει εντελώς τον πόνο των μυών ή να επιδιορθώσει τους ιστούς, εξακολουθεί όμως να έχει ορισμένα οφέλη: αν κάνεις διατάσεις μετά την προπόνηση, όταν το σώμα σου είναι ακόμα ζεστό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η ελαστικότητα των αρθρώσεων.

5ος μύθος. Αποτέλεσμα θα δεις μόνο στο γυμναστήριο
Η αλήθεια: Αυτό δεν είναι ακριβώς ψέμα, έχει κάποια βάση. Το θέμα όμως για να ξεκινήσεις να κινείσαι δεν είναι να πας γυμναστήριο αλλά να μην πέφτεις στο junk food και τα πατατάκια μπροστά από την τηλεόραση. Υπάρχουν πολλές κακές συνήθειες που μπορείς να αλλάξεις για να μην επιβαρύνεις το σώμα σου. Περπάτα, σταμάτα το delivery, κόψε το ασανσέρ, μην παίρνεις το αυτοκίνητο για να πας στο σούπερ μάρκετ, χόρεψε. Βρες αυτό που σου ταιριάζει και κινήσου!