Ιταλική κουζίνα
Αν θέλετε Πίτσα, επιλέξτε τη λεπτή ζύμη (thin crust) και τα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά toppings, όπως λαχανικά, ζαμπόν, κοτόπουλο και θαλασσινά. Η Μοτσαρέλα έχει κατά μέσο όρο 20% λίπος το οποίο και είναι καλύτερη επιλογή από ότι το Γκούντα που έχει μέχρι και 30% λίπος.
Παραγγείλτε μια μεγάλη σαλάτα και μια πίτσα για να τη μοιραστείτε.
Τα ζυμαρικά είναι χαμηλά σε λιπαρά, και πολλά εστιατόρια έχουν πλέον διαθέσιμα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Μείνετε μακριά από τις λευκές σάλτσες, καθώς θα περιέχουν τυρί ή κρέμα σαν βάση. Αποφύγετε επίσης οποιαδήποτε από τα πιάτα με γεμιστά ζυμαρικά, όπως ραβιόλι και κανελόνια. Προτιμήστε σάλτσες με βάση την τομάτα.
Κινέζικη κουζίνα
Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν παραγγέλνετε κινέζικο φαγητό καθώς πολλές από τις επιλογές στο κινέζικο μενού είναι τηγανητά. Αποφύγετε ορεκτικά όπως τα τηγανιτά κράκερ γαρίδας, τα spring rolls ή οτιδήποτε τηγανισμένο σε κουρκούτι. Επιλέξτε σούπες, βραστά ζυμαρικά ή οτιδήποτε στον ατμό ή ελαφρά τηγανισμένα ορεκτικά.
Αποφύγετε την τραγανή πάπια με σάλτσα δαμάσκηνο (crispy aromatic duck). Eχει πάνω από 400 θερμίδες και 30γρ λίπους ανά μέση μερίδα.
Κάντε επιλογές με χαμηλά λιπαρά, όπως το chop suey, Szechwan prawns, νούντλς ή ρύζι στον ατμό με κοτόπουλο, μοσχάρι ή θαλασσινά και φυσικά λαχανικά.
Ελληνική κουζίνα
Σουβλάκι
Εάν τρώτε σουβλάκι να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση πίτας. Κάθε πίτα αλάδωτη είναι περίπου 80γρ και έχει 200 θερμίδες. Αυτό είναι το ισοδύναμο του 3 φέτες λευκό ψωμί!
Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε σουβλάκια κοτόπουλο αντί για χοιρινά και αποφύγετε το γύρο.
Ζητήστε τζατζίκι ή μουστάρδα αντί για τις σάλτσες που συνήθως έχουν σαν βάση τη μαγιονέζα και μην προσθέτετε πατάτες τηγανιτές.
Ταβέρνα
Όταν επιλέγετε ψάρια επιλέξτε να είναι ψητά και όχι τηγανητά. Το τηγανητό καλαμάρι έχει 5 φορές περισσότερο λίπος από ό, τι στη σχάρα!
Μείνετε μακριά από υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά dips όπως η ταραμοσαλάτα και οι σαλάτες. Το τζατζίκι και η μελιτζανοσαλάτα είναι πολύ πιο υγιεινές επιλογές.
Ινδική κουζίνα
Το ινδικό φαγητό μπορεί να έχει πολύ υψηλά ποσοστά λίπους, επειδή είναι ως επί το πλείστον παρασκευάζεται με γκι (τύπος βουτήρου), το οποίο είναι 100% λιπαρά. Επίσης συνήθως χρησιμοποιείται λάδι καρύδας ή γάλα καρύδας που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά.
Αποφύγετε τα τηγανητά ορεκτικά όπως samosas και pakoras.
Κάντε επιλογές με χαμηλά λιπαρά επιλογές, όπως tandoori, tikka ή madras με κοτόπουλο, γαρίδες ή λαχανικά
Επιλέξτε απλό ρύζι και chapatti αντί πιλάφι και naan.
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα κρεμώδη κάρυ όπως korma, passanda ή masala.
Ιαπωνική κουζίνα
Η ιαπωνική κουζίνα τείνει να είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς βασίζεται στο ρύζι και τα λαχανικά και χρησιμοποιεί πολύ λίγο ή καθόλου λίπος στην προετοιμασία των γευμάτων. Επίσης οι μερίδες τείνουν να είναι μικρότερες.
Εάν θέλετε να φάτε σούσι επιλέξτε με σύνεση, κάθε κομμάτι έχει κατά μέσο όρο 30-50 θερμίδες ανά τεμάχιο.
Οι πιο υγιεινές επιλογές σούσι είναι ανάμεικτα sashimi, nigiri και τα ρολά λαχανικών (vegetable rolls).
Τα πιο θερμιδοφόρα σούσι είναι τα tempura rolls (που είναι τηγανητά), και τα rolls με μαγιονέζα και φιλαδέλφεια (cream cheese)
Αποφύγετε τα γεύματα που είναι τηγανητά, έχουν γίνει με βούτυρο και τα παναρισμένα. Καλές επιλογές είναι το κοτόπουλο ή το βοδινό κρέας teriyaki, yosenabe (θαλασσινά και λαχανικά σε ζωμό), sukiyaki (βόειο κρέας και λαχανικά μαγειρεμένα σε σάλτσα) ή νούντλς σε ζωμό.
Μεξικάνικη κουζίνα
Πολλά από τα μεξικάνικα φαγητά είναι τηγανητά με λαρδί και περιχύνονται με τυρί, έτσι είναι φορτωμένα με κορεσμένα λιπαρά. Αλλά όταν ξέρεις τι να επιλέξεις, το μεξικάνικο φαγητό μπορεί να είναι φρέσκο, νόστιμα και πιο υγιεινό.
Χρησιμοποιήστε salsa για να προσθέσετε γεύση και αποφύγετε τις ξινές κρέμες (sour cream) και τα τηγανιτά φασόλια.
Επιλέξτε fajitas ή enchiladas καθώς αυτά τα γεμίζετε μόνοι σας και μπορείτε να επιλέξετε πιο υγιεινά fillings. Αποφύγετε τα nachos και τα γεμιστά τορτίγια και ιδίως εκείνα που είναι τηγανητά, όπως quesadillas.
Προσοχή στο τυρί και τη guacamole.