ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είδος ζυμαρικών είναι πιο υγιεινό;

Είσαι Μακαρονάς; Να σε ενημερώσουμε ότι αυτό το άρθρο δεν αφορά το αν θα φας υδατάνθρακες ή όχι. Όπως επίσης δεν θα βρεις απάντηση για ολικής ή λευκά ζυμαρικά. Την απάντηση την ξέρεις ήδη: τα ολικής άλεσης έχουν σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για το σώμα σου και τους χρειάζεσαι καθημερινά για ενέργεια. Και αυτό γιατί η αργή καύση των σύνθετων υδατανθράκων διατηρεί την ενέργεια στο σώμα σου περισσότερο χρόνο. Μάθε όμως ποιο είδος ζυμαρικών είναι πιο υγιεινό.

 

 

Είναι τα φρέσκα ζυμαρικά καλύτερα για τα ξηρά;

Μεταξύ αυτών των δύο ειδών ζυμαρικών, δεν υπάρχει σαφής νικητής, γιατί εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται. Η λέξη «φρέσκο» μπορεί να είναι λίγο παραπλανητική. Φρέσκα ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι είναι της ημέρας, μπορεί να έμειναν μέρες στο ψυγείο. Επίσης, τα ξηρά ζυμαρικά έχουν διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια που αναγράφεται συνήθως στα πακέτα, φτάνει να φυλάγονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, δηλαδή σε δροσερό και ξηρό μέρος. Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων ζυμαρικών είναι ότι τα ξηρά ζυμαρικά παρασκευάζονται με αυγά, σιμιγδάλι και νερό, ενώ στα νωπά ζυμαρικά χρησιμοποιούνται μόνον αυγά και αλεύρι. Για τη θρεπτική αξία, δεν υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο, αν και τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού. Τα φρέσκα ζυμαρικά μαγειρεύονται πολύ γρηγορότερα.

Τα χρωματιστά ζυμαρικά (από λαχανικά) είναι καλύτερα;

Μπορεί τα ζυμαρικά με γεύση λαχανικών, όπως σπανάκι ή ντομάτα, να φαίνονται σαν να πιο υγιεινή επιλογή, αλλά πολλά ζυμαρικά που παρασκευάζονται με λαχανικά χρησιμοποιούν τόσο μικρή ποσότητα λαχανικών που δεν κάνει μεγάλη διατροφική διαφορά. Εάν θέλεις να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά βράσε μπρόκολο και κολοθυκάκια και ενσωμάτωσέ τα σε ένα πιάτο με ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Οι ποικιλίες ζυμαρικών (όπως τα γεμιστά τορτελίνι ή τα ραβόλια) είναι ανθυγιεινές;

Τα ραβόλια, και πολλές άλλες ποικιλίες ζυμαρικών προσφέρουν στο σώμα σου υδατάνθρακες. Εάν ελέγχεις το μέγεθος της μερίδας σου και υπολογίζεις τις μερίδες των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα έχεις πρόβλημα, εάν φας τη σωστή μερίδα. Εκεί που πρέπει να προσέχεις είναι η σάλτσα! Πλούσιες σάλτσες που χρησιμοποιούν βούτυρο, πολύ τυρί και γενναιόδωρη γέμιση προσθέτουν λιπαρά στο πιάτο σου. Φρόντιζε να επιλέγεις ζυμαρικά με πιο light γέμιση, όπως με λαχανικά, σπανάκι κ.λπ. και φυσικά χωρίς σάλτσα. Διάβασε ακόμη: 5 λόγοι για να τρως τα μακαρόνια σου όταν ασκείσαι

Η διατροφική αξία των ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι μία τροφή πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες της ομάδας Β (Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη). Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν αποτελούν την καλύτερη πηγή ενέργειας που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Είναι φτωχά σε λίπη, χοληστερόλη και νάτριο. Μία κανονική μερίδα μακαρόνια (100 γρ. περίπου) περιέχει λιγότερο από 2 γραμμάρια λίπους και μόνο 342 θερμίδες, δηλαδή κάπου 14% των καθημερινών μας αναγκών σε θερμίδες, ενώ μας δίνει 75 γραμμάρια υδατάνθρακες και 13 γραμμάρια πρωτεΐνες. Συνδυάζοντάς τα με λαχανικά, κρέας, πουλερικά ή ψάρια, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισορροπημένο γεύμα. Διάβασε ακόμη: Είσαι μακαρονάς; 5 τρόποι για να κάνεις τα ζυμαρικά σύμμαχο στη δίαιτά σου