6 πράγματα που δεν ξέρεις για τη ρετινόλη –και πρέπει να μάθεις!

6 πράγματα που δεν ξέρεις για τη ρετινόλη –και πρέπει να μάθεις!

Έχεις ακούσει ότι η ρετινόλη είναι η καλύτερη αντιρυτιδική ουσία που μπαίνει σε όλες τις κρέμες αντιγήρανσης, αλλά ήξερες ότι μπορεί να αποτρέψει την ακμή και να συρρικνώσει τους πόρους; Η ρετινόλη ουσιαστικά είναι η Βιταμίνη Α. Κάθε προϊόν μπορεί να περιέχει διαφορετικά παράγωγα της Βιταμίνης Α, και άρα να έχει -ελαφρώς – διαφορετική δράση. Δες τι μπορεί να κάνει η ρετινόλη.

wefit

1 Μειώνει τους πόρους
Αν και δεν είναι τεχνικώς δυνατό να συρρικνώσεις τους πόρους η ρετινόλη μπορεί να τους κάνει να δείχνουν μικρότεροι. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος τείνουν να συσσωρεύονται γύρω από τους πόρους, κάνοντάς τα να φαίνονται μεγαλύτερα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα. Η ρετινόλη αποδεδειγμένα επιταχύνει το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου (αυτό σημαίνει λιγότερες ρυτίδες και χαλάρωση).

2 Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό
Όταν η βιταμίνη Α μπαίνει στη ρουτίνα της καθημερινής περιποίησης, το δέρμα μπορεί να αντιδράσει με ελαφρά ερυθρότητα και ήπιο ξεφλούδισμα. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται τρεις με τέσσερις εβδομάδες μέχρι να συνηθίσουν τα επιδερμικά κύτταρα το ρετινοϊκό οξύ.

3 Ρετινόλη και ρετινοειδή είναι διαφορετικά
Τα ρετινοειδή είναι ένας γενικός όρος για όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α. Τα ρετινοειδή είναι ενεργά χημικά στοιχεία, που όμως εύκολα αποδυναμώνονται λόγω της έκθεσης στο φως, στη ζέστη, τον αέρα και την υγρασία. Μερικά από αυτά είναι:
Παλμιτικός εστέρας του ρετινοικού οξέος και οξεικός εστέρας του ρετινοικού οξέος, ήπιες, ενεργές μορφές βιταμίνης Α, στις οποίες προσαρμόζεται πιο εύκολα το δέρμα.
Ρετιναλδεύδη/Ρετινάλη –μορφή της βιταμίνης Α, χρησιμοποιείται τοπικά στο δέρμα γιατί είναι μόνο ένα μεταβολικό βήμα μακριά από το ρετινοικό οξύ.
Ρετινοκό οξύ (RetinA).
Τretinoin: Δρα στο σμηγματογόνο αδένα και επιτυγχάνει την καταστολή του σμήγματος. Χρησιμοποιείται στην ακμή και τη φωτογήρανση.
Isotretinoin: Δρα στις δυσκολότερες μορφές ακμής (φαγεσωρική, κυστική), στη ροδόχρου ακμή και στην πυώδη ιδρωταδενίτιδα.
Retinol-Retinaldehyde: Χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα καλλυντικών προϊόντων όπως ρετινόλη 0,15%-0,3% και ρετιναλδεΰδη 0,05%.

4 Μειώνει την ακμή
Μερικά από τα οφέλη ρετινόλης περιλαμβάνουν το άνοιγμα των φραγμένων πόρων και τη μείωση της φλεγμονής. Επίσης, τα ρετινοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί και σε πολλές ακόμα παθήσεις. Οι κυριότερες είναι: μελαγχρωματικές βλάβες, ακτινικές υπερκερατώσεις, ομαλός λειχήνας, μυρμηκιές κ.ά.

5 Δεν προκαλεί έγκαυμα στον ήλιο
Επειδή οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να απενεργοποιήσουν τα οφέλη ρετινόλης είναι καλύτερο να την εφαρμόσεις το βράδυ πριν πας για ύπνο. Αυτό είναι ένας μύθος. Δεν σημαίνει ότι, αν την χρησιμοποιήσεις το πρωί, η επιδερμίδα σου κινδυνεύει από έγκαυμα. Αυτή η παρεξήγηση προήλθε από κάποιες αμφιλεγόμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες γυναίκες που τη χρησιμοποίησαν πριν εκτεθούν στον ήλιο εμφάνισαν έντονη ερυθρότητα. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τέτοιου είδους κοκκινίλες δεν οφείλονται στα ρετινοειδή.

6 Δεν χρειάζεσαι έναν τόνο
Για να δεις αποτελέσματα από την κρέμα σου δεν χρειάζεται να απλώνεις μπόλικη ρετινόλη. Οι ειδικοί συνιστούν πως μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού αρκεί για ολόκληρο το πρόσωπο. Δες εδώ ποιες κρέμες να προτιμήσεις.