ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές για άμεση ενέργεια

Νιώθεις κόπωση και σέρνεσαι; Αυτές οι 7 τροφές θα σου δώσουν άμεση ενέργεια όσο πιο γρήγορα μπορούν!

 

 

Η ενέργεια που μας προσφέρουν οι τροφές έχουν άμεση σχέση με το ποσοστό υδατανθράκων που περιέχουν. Ωστόσο εκείνες που χαρίζουν ενέργεια και ζωντάνια και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες δεν είναι απαραίτητα γεμάτες υδατάνθρακες. Καθεμία από αυτές έχει τις δικές της ιδιότητες.  Γενικά η καλή διατροφή επηρεάζει τη βιοχημεία του εγκεφάλου μας, παρέχει επαρκή ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

1 Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι από τα καλύτερα σνακ για μια γρήγορη δόση ενέργειας μετά την προπόνηση. Είναι γεμάτα από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά και σε κρατούν χορτάτο. Περιέχουν επίσης μέταλλα και βιταμίνες όπως το μαγγάνιο, ο χαλκός, η ριβοφλαβίνη και το μαγνήσιο που υποστηρίζουν την παραγωγή ενέργειας. Διάβασε σχετικά: Γιατί πρέπει να μουλιάζεις τα αμύγδαλα στο νερό;

2 Τυρί cottage

Ένα φλιτζάνι τυρί cottage περιέχει 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite δείχνει ότι ο κορεσμός είναι παρόμοιος με αυτός των αυγών, κάτι που ενισχύει την ενέργειά σου.

3 Σολομός

Ο σολομός είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά. Ενισχύει τα ενεργειακά επίπεδα χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα η Β12, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην τόνωση της ενέργειας και την καταπολέμηση της κόπωσης. Επιπλέον, ο σολομός είναι μια από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D, οι οποίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κόπωσης.  Διάβασε σχετικά: Αυτές είναι οι 5 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές!

4 Γιαούρτι

Το γιαούρτι έχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Εάν προσθέσεις φρέσκα φρούτα και αμύγδαλα έχεις ένα εξαιρετικό σνακ για το απόγευμα ή ένα on the go πρωινό. Το γιαούρτι παρέχει ασβέστιο που ενισχύει τα οστά.

5 Τσάι Matcha

Το τσάι Matcha περιέχει μια σημαντική ποσότητα καφεΐνης και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους μισούν τον καφέ. Επίσης παρέχει τα συστατικά EGCG, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους ενώ έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες. Διάβασε σχετικά: Τί είναι το matcha τσάι και γιατί όλοι συζητούν γι΄ αυτό το πράσινο food trend;

6 Νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση γι’ αυτό μην ξεχνάς να πίνεις νερό. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να μειώσει την ενέργειά μας. Πρόσθεσε εσπεριδοειδή, αγγούρι και φρέσκα βότανα στο νερό σου για να δώσεις γεύση ενώ θα απελευθερώσουν θρεπτικά οφέλη και θα σου παρέχουν ενυδάτωση και συνεπώς ενέργεια.

7 Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι υπέροχες αν χρειάζεται να ενισχύσεις την ενέργειά σου. Οι μπανάνες αποτελούνται από τρεις διαφορετικούς τύπους σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη και σακχαρόζη) που απορροφώνται στο αίμα με διαφορετικές ταχύτητες, πράγμα που σημαίνει ότι παίρνεις γρήγορη ενέργεια, χωρίς να την χάσεις απότομα, καθώς η σακχαρόζη διατηρεί τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά. Διάβασε σχετικά: Φάε την μπανάνα σου: Έχεις 10 σπουδαίους λόγους!